Presentatietips: De 3 tips die je vooral niet moet toepassen

Devin van den Berg

Devin van den Berg

Je bent een belangrijke presentatie aan het voorbereiden en wil niets aan het toeval overlaten. De inhoud is af, de presentatie ziet er gelikt uit en je favoriete outfit ligt klaar. Om net dat beetje extra uit je presentatie te halen besluit je voor een laatste keer de term “beste presentatietips” te googelen. Vervolgens beland je in een oerwoud aan goedbedoelde tips. Helaas werkt een groot deel van deze adviezen averechts. Om te voorkomen dat je de verkeerde tips opvolgt hebben wij een lijst met veel voorkomende niet werkende tips opgesteld. Wil je zeker weten dat je volgende presentatie voorspoedig verloopt, doe de volgende dingen dan vooral niet!

 

Slechte presentatietip 1 – Als je zenuwachtig bent, vermijd dan oogcontact.

Mocht je wel eens hebben gezocht naar tips om tijdens een presentatie beter met je zenuwen om te kunnen gaan, dan ben je de volgende antwoorden vast wel eens tegengekomen:

  • Kijk naar een punt tussen de ogen van je toeschouwers

  • Focus op de voorhoofden van de mensen in het publiek

  • Kijk over de hoofden van je toehoorders heen

In tegenstelling tot wat veel tips lijken te suggereren, werkt het vermijden van oogcontact niet voor het verminderen van je zenuwen. Sterker nog, het vermijden van oogcontact zorgt ervoor dat je minder met je toehoorders bezig bent. Als gevolg hiervan focus je meer op jezelf en daardoor je zenuwen. Hierdoor raak je gestrest over het feit dat je zenuwachtig bent, wat de zenuwen alleen maar verergert. Door bewust oogcontact te maken gaat een presentatie veel meer lijken op een gesprek tussen jou en het publiek. Het resultaat? Meer ontspanning en een betere presentatie.

 

Slechte presentatietip 2 – De beste sprekers schrijven hun speech woord voor woord uit en leren die vervolgens helemaal uit hun hoofd

Dit is waar. Wat de beste sprekers nog meer doen om hun speech tot een succes te maken? Een speechschrijver inhuren, uren per week advies inwinnen van professionele coaches en jarenlang betaald krijgen om speeches te geven. Mocht je niet dezelfde tijd en middelen als Barack Obama tot je beschikking hebben, pas dan ook niet dezelfde methode toe. 

Mocht je tips als deze wel eens hebben toegepast tijdens je presentatie, dan komen de volgende nadelen je waarschijnlijk bekend voor. Allereerst ben je vaak onrustiger tijdens je speech wanneer je deze helemaal uitschrijft. Dit komt doordat je iedere zin precies zo probeert uit te spreken als je vooraf had bedacht. Helaas gaat dit je vrijwel nooit lukken. Sprekers die dit toch doen raken daarom vaak meer van slag wanneer ze zich verspreken dan mensen die hun speech niet woord voor woord uitschrijven.

Zelfs als het je wel lukt om alles precies te vertellen zoals je had bedacht zal de kwaliteit van je presentatie afnemen wanneer je deze tip volgt. Wanneer je alles uitschrijft ben je namelijk geneigd om meer op je papier te kijken. Hierdoor maak je aanzienlijk minder oogcontact en verlies je de aandacht van het publiek. Een ander nadeel van je speech uit je hoofd leren is dat je minder flexibel bent. Hierdoor is het moeilijker om je presentatie ter plekke aan te passen op de behoeftes van het publiek. Wanneer je merkt dat je luisteraars je boodschap begrijpen heeft het geen zin om ook die laatste 3 alinea’s die je had voorbereid uitgebreid toe te lichten. 

Hoe het dan wel moet? Zorg ervoor dat je tijdens de voorbereiding je verhaal duidelijk structureert en weet wat je wil vertellen. Schrijf vervolgens enkel wat tussenkopjes en bullet points op (geen hele zinnen!) en vertel je verhaal. Wanneer je de inhoud begrijpt, heb je geen uitgebreide aantekeningen nodig. Denk maar aan die grappige anekdote die je meermaals op feestjes hebt verteld of dat vakantieverhaal dat al jaren een succes is. Je vertelt deze verhalen iedere keer net wat anders en toch is het steeds een succes. Dat is hoe presentaties zouden moeten zijn. 

 

Slechte presentatietip 3 – Gebruik veel retorische trucs!

Een drieslag, een antithese, de retorische vraag: allemaal retorische middelen die je kunnen helpen om je verhaal te versterken. Wat vele mensen echter vergeten is dat deze technieken een middel zijn en geen doel op zich. Een verhaal vol drieslagen is niet automatisch een overtuigende pitch. Daarom moet je deze technieken niet geforceerd proberen in te zetten. Een verhaal dat is overladen met retorische technieken wordt namelijk eerder als nep en gemaakt ervaren. Dit schaadt de authenticiteit van je boodschap en maakt je daardoor een stuk minder geloofwaardig.

Daarentegen zal je merken, dat wanneer je focust op het overbrengen van je boodschap, je zonder na te denken veel van deze technieken toe zal passen. Dit komt omdat we deze technieken constant om ons heen zien. Bij iedere commercial en iedere keukentafeldiscussie wordt er onbewust gebruik gemaakt van een aantal van deze retorische hulpmiddelen. Dit betekent dat we eigenlijk allemaal wel weten hoe we mensen moeten overtuigen. Dus onthoud dat de aandacht die je geeft aan je publiek belangrijker is dan de middelen die je gebruikt. 

 Mocht je volledig gedesillusioneerd zijn omdat veel van de tips die je normaal gebruikt zojuist zijn ontkracht, maak je dan geen zorgen. Op onze website verschijnen regelmatig artikelen vol tips die je wél helpen bij je volgende presentatie!

Bel Ons

Op werkdagen zijn we te bereiken via:

Mail ons

Is het makkelijker om te mailen?

Stuur een appje

Contact via Whatsapp?