Drijfzand of ijzersterke argumentatie?

Elisa Zondervan

Elisa Zondervan

Een van de meest gemaakte fouten is dat men begint met een vaak ijzersterke opening, maar de clou blijft uit. Ze beginnen met metaforen over sprookjes, visioenen, zelfs gedichten passeren de revue. Er wordt gelet op de intonatie, op de argumentatie en ook de welbekende handgebaren komen eraan te pas. Toch komt de essentie van de speech niet lekker uit de verf, hoe kan dat toch?

Dit komt omdat vaak gedacht wordt dat een krachtige speech zoveel mogelijk argumenten bevat. Door goede argumenten aan te dragen, blijft de boodschap hangen. Speeches werken echter volgens een ander format. Het is geen opeenstapeling van argumenten, maar een pakkend verhaal met vaak maar één maximaal twéé sterke argumenten. 

Slechts een paar argumenten die volledig worden uitgeplozen. Een dusdanige uiteenzetting dat men er niet meer omheen kan dat jij, hoe kan het ook anders, volledig gelijk hebt! Het speechen is vaak slechts enkele minuten, dus zorg ervoor dat je deze tijd van begin tot het einde goed en krachtig benut met jouw verhaal. 

Een opsomming van tien argumenten gaat je daar helaas niet bij helpen. Lange argumentatielijsten zijn lastig te onthouden, makkelijk om over te struikelen en vreten kostbare minuten van jouw speechtijd. Hoe meer argumentatie, hoe dieper je vast komt te zitten in het ‘retorische drijfzand’. Houd je boodschap dan ook kort, maar catchy en krachtig, zodat je argumentatie ijzersterk naar voren komt.

Bel Ons

Op werkdagen zijn we te bereiken via:

Mail ons

Is het makkelijker om te mailen?

Stuur een appje

Contact via Whatsapp?